Internationalisering

woordenbolDe Nederlandse economie is sterk gericht op export. Mensen die in de agro-food sector werken moeten zich oriƫnteren op een internationale markt. Als je voor een buitenlandse markt produceert moet je kennis hebben van de waarden en normen van het doelland. Maar ook leef- en eetgewoonten kunnen van invloed zijn op wat er geproduceerd moet worden en hoe.

Ook de interne markt verandert, de multiculturele samenleving stelt andere eisen aan de producten die we produceren. De personeelsvoorziening in de Nederlandse agro-food sector zal in de komende jaren onder spanning komen te staan, er dreigen tekorten. Een sterkere focus op het Europese arbeidspotentieel kan hier uitkomst bieden. De Nederlandse Land- en Tuinbouw zijn toonaangevend in de wereld en de kennis en vaardigheden op dat gebied vormen een groeiend exportproduct. Hierbij gaat het niet alleen om kennis op het niveau van universiteit of HBO, maar zeker ook om MBO-niveau. Er is in het buitenland een dringende behoefte aan praktische teeltkennis en hands-on vaardigheden.

Volgens TVETxp valt er voor de agro-food sector nog een wereld te winnen. We zetten onze expertise graag in voor scholen om hun curricula te internationaliseren en buitenlandse stages te simuleren en het bedrijfsleven helpen we graag om de doelstellingen van de Human Capital Agenda op het gebied van internationalisering te realiseren.